Med InnoBYG på Ecobuild og Resource

Med InnoBYG på Ecobuild og Resource

I marts 2015 var InnoBYG på messe i London. Ecobuild og Resource er to store events - Ecobuild er den største europæiske event dedikeret til det bæredygtige byggeri. Konferencen har mere end 10 år på bagen og mere end 40.000 årlige besøgende. Resource er et nyt side-kick og stadig mere græsrodsagtigt, men værd at besøge. Her er der fokus på cirkulær økonomi.

Læs hvad du kunne møde i år - og hvorfor skal du med i 2016!   

Græsrødder på Resource
For at starte med den mindste, så var den lille og nye Resource kongres et interessant bekendtskab. Event/Kongressen lå i samme haller som Ecobuild, men figurerede ikke på oversigten og havde også sit eget program. Lidt mærkeligt, men fandt man denne parallelmesse, var der interessante ting at komme efter: Der var start-up virksomheder, rådgivere, universiteter og så forskellige projekter. For eksempel det store projekt "The Great Recovery". Sidste år bød de på en workshop og undersøgte de cirkulære netværk, der skal til at understøtte en cirkulær ressourcetankegang. I år bestod den mest markante del af deres udstilling af et spil, udformet som en stort og kompleks Brio-togbane. Besøgende kunne vælge en togvogn, der symboliserede et produkt, fx en sofa - herefter blev der truffet valg undervejs omkring ambitionsniveau for bæredygtigeden og det definerede den rute som den lille tøffende togvogn bevægede sig ud på, i sit produktions- og produkt- og efterliv. Vejen var bestemt ikke lige og forudsigelig, så der var indlagt "lykkehjul" og teknologiudvikling (@great_recovery og #CEtrain på Instagram og Twitter).

Ecobuild tog

Verden rundt med 100 initiativer
Det franske projekt projekt Circul'R begyndte en færd med Ecobuild, der herefter bringer to unge franskmænd på en mission verden rundt for at lokalisere 100 initiativer i i alt 22 lande og på 17 måneder. Følg rejsen via @CirculR på engelsk og fransk.

Af mere konkrete tiltag på Resource, var en virksomhed der solgte gammel maling på nye spande. Maling blev bogstavligt talt opsamlet og opblandet for at kunne genbruges til at male nye vægge. Om det kemisk set overhovedet hænger sammen, at blande helt forskellig maling af forskellig alder og kvalitet kan diskuteres, men initiativer er der nok af.

Biomaterialer og EU-projekter
Med InnoBYG på tur var blandt andre mikrobiolog Anne Christine Steenkjær Hastrup, som udvikler bio-baserede byggematerialer på Teknologisk Institut. Hun var også fascineret af malingen, men var taget på messe for at se niveauet for biomaterialer, hendes speciale. Hun havde tasken fyldt med vareprøver af for eksempel fåreuldsisolering, og havde også forberedt at overvære seminarer og møder med forskerkolleger på messen. Anne Christine Steenkjær Hastrup udtaler, "Vores betonkollega Andrea Folli udstiller prototyper fra et stort EU-projekt - det viser at sådan en messe også er mødested for de store europæiske projektgrupper." fortæller hun og fortsætter - "Sådan en stand med et EUprojekt har jo ikke noget konkret til salg, men  er et eksempel på den seneste udvikling og Andrea Folli  fortæller, at den meget specifikke messestand tiltrækker nye samarbejdskontakter." Biobuild var et andet udstillet EU-projekt med dansk islæt, fordi GXN Innovation er blandt projektparterne.

Usynlige solceller
InnoBYG mødte den danske producent af integrerede solcelleløsninger, Gaia Solar, på en stand for en solcellelevandør, der udstiller et helt sort solcellemodul. På Ecobuild, der stort set ingen eksempler har på holistisk integrerede og mere arkitektoniske løsninger og finish, træder dette produkt frem, fordi modulet gemmer solcellerne, noget som er populært på det danske marked, fortæller Anders Sørensen begejstret: "Vi arbejder i Gaia Solar med at lave solcellemoduler i forskellige farver - så hvis vi nu kan købe et interessant produkt hos en stor leverandør, så er det pludseligt muligt at lave nogle interessante løsninger til en konkurrencedygtig pris".

Solcelle-team på tur
Solcellevirksomhedens udviklingsteam på tre personer er taget sammen på messe i London. Hvorfor lige her? Anders Sørensen fortæller "Det gør vi jo for at holde os orienteret på solcelleområdet, hvor udviklingen går virkelig stærkt i disse år. Her på messen, kan vi både se, hvad vores konkurrenter præsterer, men også mødes med vores leverandører af solceller og nye producenter af tilbehør, som vi kan bruge til vores byggesystem. Vi er tre afsted, fordi vi har lavet en del aftaler på forhånd, men det er klart, at det også bliver en team-building tur, når hele udviklingsteamet tager tre dage ud af kalenderen sammen for at inspireres, lave aftaler og få talt sammen uden for kontoret.

Et lille, venligt skub
Anders Sørensen kan kun anbefale andre virksomheder at tage til Ecobuild og gerne med InnoBYG - også hvis man er ene person. Han mener, at det er en oplagt aktivitet for InnoBYG og uddyber "Det er oplagt at sammenligne Ecobuild med den danske Building Green, der er vokset de senere år og er en succes. Ecobuild er meget større og favner bredere" siger han og forsætter: "Hvis der ikke lige sidder en kollega i virksomheden, der planter tanken om at tage til messe i London, så er det jo vigtigt at have en anden som fx InnoBYG, der kan komme med et venligt skub og sige "Kom afsted. Her kan du se et stort udvalg af andre produkter og løsninger, end det du lige kan se i Danmark. "

Og vi glæder os til at skubbe videre næste år.

 Eco map

Ecobuild 2016 afholdes 8-10 marts i London

Se flere highlights fra Ecobuild 2015 her  


Kommentarer