Bæredygtigt Byggeri er en vigtig faktor i Smart City-agendaen

Bæredygtigt Byggeri er en vigtig faktor i Smart City-agendaen

Den 10. september deltog InnoBYG sammen med en af dets medlemmer NCC i konferencen Smart Solutions for Innovation Cities, hvor eksperter fra ICT, byplanlægning, og bæredygtigt byggeri fra blandt andet Danmark, Kina, Korea, Indian og Brasilien var sammen for at drøfte udfordringen og muligheder inden for bæredygtig byudvikling i fremtiden.

Formålet med vores deltagelse i konferencen var at gøre byggebranchen bliver mere synlig i Smart City-agendaen, da vi i InnoBYG mener, at det er vigtigt, at fremtidens byudvikling sker på en bæredygtigt måde, og at smarte løsninger bliver tænkt ind i både kommende renoveringer og nybyggeri.

Konferencen havde fire såkaldte break out sessions, hvor publikum og en række keynote speakers fik lov til at have en mere tilbundsgående diskussion. Jeg var som InnoBYGs koordinator for internationale aktiviteter, blevet inviteret til at være moderator for en af disse sessions:  'Environment and energy: Construction, City Operation and New Energy in Sustainable City Development'.

Smart cities2
Maggie Lund præsenterer InnoBYG og moderate på break out session

På vej mod cirkulær økonomi
Et af indlæggene ved denne session var fra Martin Manthorpe, direktør for strategi og forretningsudvikling ved NCC, der fortalte om, hvordan Europa er i på vej til en cirkulær økonomi, og hvordan NCC fortolker rollen for bæredygtigt byggeri og byudvikling i en cirkulær økonomi:

"Vi arbejder målrettet på at få mere gang i en cirkulær økonomi. Når vi køber materialer til de huse, vi bygger, tænker vi grundigt over, hvordan materialerne kan recycles, og hvad gør vi med det byggemateriale, der måske er i overskud, når huset står færdigbygget", lød det blandt andet fra strategi-direktøren, der også påpegede, at der i Danmark er tradition for at bygge huse, der har en holdbarhed på 100-200 år.

"Vil det fortsætte sådan? Eller skal vi overveje, om vi skal bygge noget, der kan ændres radikalt på om fx 20 eller 30 år? Det, man efterspørger i dag, er sandsynligvis forældet i 2045, og som jeg ser det, er byggebranchens mindset ikke helt indstillet på at arbejde og tænke i de baner".

Teknologi versus traditioner
Martin Manthorpe understregede til sidst, at forhindringen for at gennemføre en innovative løsning ikke er teknologien selv, men derimod at traditioner og forskellige administrative forhold har ageret stopkoldser, som bremser udviklingen. Derfor har alle partner brug for at tænke langsigtet, holistisk og på hele livscyklussen.

Efter konferencen talte jeg med nogle af tilhørerne, som ikke på forhånd var bekendt med byggesektoren. For dem var det en øjenåbner, at kunne se hvor meget potentiale byggeriet har i forbindelse med energibesparelser og miljøbeskyttelse, samt generelt hvor vigtigt bæredygtigt byggeri rolle er for byens udvikling.

Smart cities
Martin Manthorpe, NCC, præsenterer på break out session


Kommentarer