Gæsteblog

  • 15. november 2017

Gæsteblog: Har du sikret din bolig mod vinterens kulde?

Af gæsteblogger Christoffer Kragh Olsen, Markedsføringsøkonom på 4. semester og kommunikationsassistent hos Greenmatch.dk.


Det danske efterårsvejr er for alvor begyndt at tage fart. Med sig bringer det regn, kulde, nedfaldne blade og senere hen nattefrost og sne. Det er altså nu, mange danskere fyrer op i pejsen, mens de drikker varm kakao og ser ud på det flotte efterårsvejr.

Men har du gjort din bolig klar til dette?
”At fyre op for gråspurvene” er et ofte brugt udtryk, der især anvendes om boliger, vis varme siver ud grundet utæthed og dårlig isolering. Det er et problem i mange danske boliger, og ofte er ejerne ikke bevidste om problemet.

Et varmetab, der skyldes dårlig isolation og diverse utætheder, har stor betydning for miljøet. Det betyder nemlig, at ens forbrug stiger, hvilket naturligvis medfører en større udledning af CO2. Dette er noget, der vil have stor betydning for vores kommende generationer, såfremt udviklingen fortsætter.

Netop derfor er det også muligt, at få energitilskud til en række energiforbedringer som f.eks. en varmepumpe. Energitilskuddet blev en realitet i forbindelse med udformningen af Danmarks energiplan 2050. Energitilskuddet er en mulighed indtil 2020, og er relevant for dem med hus samt andels- og ejerlejlighed.

Det at få udbedret utætheder samt isoleret grundigt, kan hjælpe en hel del de kommende vintermåneder. Dette er ikke kun på varme- og miljøkontoen, men også på bankkontoen, da varmekilden derved ikke skal bekæmpe varmens udsivning grundet utætheder.

Andre små, men miljøvenlige tiltag
Udover førnævnte, lidt større tiltag, er der er en række små ting, man kan gøre i hverdagen for at bevare den producerede varme på en miljø- og klimavenlig måde. Nedenfor finder du 10 miljøvenlige tips til at sikre din bolig – bedst muligt – mod efterårets og vinterens kolde og våde vejr.

er du klar til efterårets regn og kulde

Ovenstående tips er miljøvenlige, og vil med garanti ruste din bolig til at komme gennem de kolde vintermåneder på bedst mulig vis. Det er vigtigt at pointere, at en grundig isolering vil holde bedst på varmen. Så har man muligheden, bør man starte med dette.

Har man ikke en brændeovn eller pejs, kan man med fordel undersøge muligheden for et jordvarmeanlæg. Dette er et miljøvenligt alternativ til bl.a. en brændeovn eller pejs, og fungerer yderst effektivt i kombination med enten gulvvarme eller radiatorer, som ellers ikke er de mest miljøvenlige varmekilder.

Investerer du yderligere i et mindre solcelleanlæg, vil dette kunne dække varmepumpens- såvel som husstandens strømforbrug. Det vil gøre dig fuldstændig energiuafhængig, og du vil udover at få en god samvittighed, også spare en betydelig mængde penge på strøm og varme i det lange løb.


Om gæstebloggeren:

Christoffer Kragh Olsen studerer til dagligt som Markedsføringsøkonom på 4. semester og arbejder som kommunikationsassistent hos Greenmatch.dk. Her arbejder han bl.a. med kommunikation, markedsføring og SEO. Christoffer skriver især om miljø- og klimavenlige produkter og tiltag samt bæredygtige forbedringer og optimeringer i boligen.