Blogpost

Tværfagligt samarbejde om C40 event

Under C40 World Mayors Summit, som blev afholdt i København fra den 9.-12. oktober, var InnoBYG med til at sætte fokus på klimaet på et stort event den 10. oktober, under overskriften "From Climate Sinners to CO2-Darlings".

Eventet blev til i et samarbejde på tværs af netværk og klynger i en fælles brandinggruppe bestående af CLEAN, Lifestyle & Design Cluster, BrainsBusiness, RoboCluster, Energy Innovation Cluster, Cluster Excellence Danmark og InnoBYG.

Målet med det fælles event var - udover at adressere den meget akutelle klimadagsorden - at vise, hvordan det at være en del af en klynge eller et innovationsnetværk kan skabe værdi for virksomheder. Via klynger og netværk kan virksomheder få adgang til tværfagligt samarbejde og netværk og hente vigtig viden fra relevante videninstitutioner, som også deltager i klynge og netværkssamarbejdet.

Tilbage til C40! Her lykkedes det nemlig at få en spændende paneldebat sat op - og resultatet var knap 150 deltagere til en 2-timers debat faciliteret af Martin Breum - og med en perlerække af spændende, internationale virksomheder som NCC, Ørsted, Nokia, Henning Larsen Architects, Ege Tæpper, Saint-Gobain mfl. Og ikke nok med det - så var alle virksomhederne også villige til - og modige nok til - at stille sig op og bekende deres klimasynder - både på vegne af egen virksomhed og den branche de repræsenterede.

Fra bygge- og anlægsbranchen var det hhv. Signe Kongebro fra Henning Larsen Architects og Martin Manthorpe fra NCC, som stod på mål for byggebranchens klimasynder. De deltog i hver deres debatrunde - Signe Kongebro i runde 1 - "Comfortable Living vs. Climate Change" og Martin Manthorpe i runde 2 - "New Tech vs. Climate Change". Og med et hav af klimasynder at tilstå på vegne af bygge- og anlægsbranchen - og her nævner vi i flæng energiforbrug, CO2-udledning, ressourceforbrug og affaldsmængde - havde de to repræsentanter nok at stå på mål for - hvilket de gjorde med både værdighed, humor og en hel del selverkendelse på vegne af bygge- og anlægsbranchen. Heldigvis blev der også tid til at tale om løsninger - for der er mange vigtige intiativer igang i branchen - og branchen selv efterlyser strengere krav fra politikerne, så den grønne omstilling kan accelereres.

I den sidste runde var fokus på, hvordan klynger og netværk kan være med til at facilitere og understøtte virksomhedernes innovation og grønne omstilling - her var Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri med i panelet på vegne af InnoBYG, hvor han har formandsposten i styregruppen. Her var samarbejde på tværs i fokus - for en ting er, at vi samarbejder på tværs i bygge- og anlægsbranchen, en anden er, at vi ikke kan klare den grønne omstilling alene - vi er nødt til at trække på andre aktører, både i forhold til energi, biomaterialer og ikke mindst digitale og teknologiske spillere fra fx robotbranchen. 

Alt i alt bød debattten på både nye og interessante input fra virksomhederne - som også blev klogere på hinanden undervejs. Fra publikum, som var en blanding af både danske og internationale virksomhedsaktører samt C40-delegerede, blev der stillet gode spørgsmål til panelerne - ligesom dagens facilitator, Martin Breum, gjorde en dyd ud af at dykke lidt dybere ned i paneldeltagernes klimasynder og løsninger - hvilket gav mange gode refleksioner undervejs.

Se video fra eventet

Lidt stemningsbilleder fra arrangementet.