Projektbeskrivelse

Projektbeskrivelse

I Danmark stilles der et specifikt nationalt krav til vinduers energimæssige ydeevne i bygningsreglementet. Dette krav kaldes Eref, og er en beregnet værdi for vinduets samlede energibalance (isoleringsevne + varmebidrag fra solindstråling). Det er meldt ud, at kravet vil blive strammet markant i 2020.

Stramningen har givet anledning til bekymring blandt mindre vinduesproducenter, om de fortsat må producere de klassiske danske 2-lags fyrretræsvinduer, som danner basis for en overvejende del af disse producenters omsætning. Vinduestypen omfatter også de velkendte dannebrogsvinduer, som er en integreret del af det klassiske danske byggeri.

Projektet vil afsøge designløsninger, som kan bevare det klassiske 2-lags fyrretræsvindue. Projektet udvikler designs og identificerer fremtidige udviklingsbehov, som producenterne kan søge inspiration i, når de skal designe vinduer, som overholder de kommende skærpede energikrav.

På nuværende tidspunkt findes enkelte 2-lags vinduer, som overholder de kommende energikrav i 2020. Fælles for disse er, at de enten har meget avancerede smalle ramme/karm-konstruktioner, ofte i kompositmaterialer, som kræver at rude og ramme limes sammen, hvilket gør det meget svært at adskille i genanvendelsesfasen. Alternativt bruges meget dyre ruder, som vil gøre vinduet uattraktivt på markedet.

Virksomheder i projektet er:
TL-byg A/S
Klaaborg Vinduer og Døre ApS
Anpartsselskabet Rødbo
AT-Snedkeri ApS
Tommerup Vinduet A/S
Håndværkervinduet
U.D. Vinduer A/S
Obbekjær Vinduer A/S