Varmt vand fra solen

Varmt vand fra solen

Varmt vand fra solen er Månedens Medlem i september

vvfs_logo 

"Goddag, jeg vil gerne købe et solvarmeanlæg. Det skal kunne lave strøm til mit TV og køleskab!"

Spørgsmålet illustrerer, hvor svært de fleste har ved at skelne mellem strømproducerende solceller (solcelleanlæg), og varmeproducerende solfangere (solvarmeanlæg).

Yours truly hedder Niels Lyck. Jeg etablerede i 2001 firmaet Varmt vand fra solen med det formål at forenkle, forbedre og billiggøre solvarmeanlæggene til gavn for de danske forbrugere og miljøet. Jeg er uddannet arkitekt og har været hjemsøgt af en livslang interesse for vedvarende energi i almindelighed, og solvarme i særdeleshed. Varmt vand fra solen leverer både know-how og de produkter, der skal til et varmeanlæg med solvarme.

Er solvarme stadig aktuelt?
Solvarmen er en teknik, der med et minimum af energi-input leverer varme og varmt vand. Anlægget bruger typisk kun ca. 4% af den producerede energi i processen. Det betyder også, at et solvarmeanlæg, rent energimæssigt har tjent sig selv hjem indenfor det første år eller to. Mere bæredygtigt kan varmtvandsproduktion næsten ikke blive.

Jeg tror at vores private kunder vælger os, fordi vi er ambitiøse på solvarmens vegne! At vi ikke har nogen "one size fits all"-løsninger, men altid prøver at finde den bedste løsning. Heri indgår kundens ønsker og behov på lige fod med de mere tekniske parametre. Og så må det også gerne kunne betale sig - derfor spiller økonomien altid en vigtig rolle.

Når et varmeanlæg opføres eller renoveres er det noget, der har konsekvenser 20, 30 eller endnu flere år frem i tiden. Derfor er det vigtigt, at det bliver gjort ordentligt! Det er selvfølgelig fint og godt at de pumper, der sender varme rundt i huset, er så energibesparende som muligt - men ofte er der mere overordnede valg, der har langt større betydning for det samlede energiforbrug, og dermed anlæggets økonomi og miljøpåvirkning.

vvfs_billede1

Sommerhus på Møn, 2016. Solvarmeanlæg og rørsolfangere fra Varmt vand fra solen.  Design og foto: Arkitekt Jan Schipull Kauschen

Solvarme på lager - og rent, varmt vand
Ét af vores specialer er brugen af varmelagertank og varmtvandsstation. En lagertank gør, at solvarme-produktion og forbrug afkobles fra hinanden. Solvarmen kan gemmes og bruges på et senere tidspunkt, så udbyttet og besparelsen bliver større.

Har man først en lagertank, er det oplagt med en varmtvandsstation, som opvarmer brugsvandet ved hjælp af den gemte varme-energi. Så er det varme vand lige så lækkert og friskt som det kolde, og der er ingen varmtvandsbeholder, der kalker til og skal vedligeholdes. Ikke mindst vores kunder med sommerhus er glade for at vide, at det varme vand altid er friskt og rent, uanset hvornår de sidst besøgte huset.

Vores specialviden på netop varmtvandsområdet gør, at vi også er involveret i større projekter fx på campingpladser og i lystbådehavne. Blandt vore nylige referencer er Nordsø Camping i Hvide Sande og Bogense Havn og Marina.

Gennem netværket håber bla. vi at få kontakt til flere fagfolk, der måske ikke vidste at solvarme kunne være relevant i deres byggeri, eller at der findes specialister som os, man kan konsultere, så projektet forbliver på sikker faglig grund. Og så søger vi altid samarbejde med gode installatører i hele landet - solvarmekendskab ingen forudsætning!

vvfs_billede2

Niels Lyck

Vil du vide mere eller har du spørgsmål til Niels Lyck? Klik her


Kommentarer