Bæredygtigt byggeri – Det tyske forbillede (part 1)

Bæredygtigt byggeri – Det tyske forbillede (part 1)

Vores naboland er et fremragende eksempel på energieffektivt og bæredygtigt byggeri! Med sine mange initiativer, vil jeg faktisk tillade mig at kalde Tyskland for et forbillede - og kunne vi i Danmark ikke lade os inspirere og tage ved lære af vores tyske naboers innovative eksempel? 

Jeg synes, at vi i langt højere grad bør opdyrke mulighederne for dansk-tysk samarbejde. Samarbejder, som på sigt, også vil være en katalysator for dansk eksport af bæredygtige produkter/løsninger til det tyske marked. 

Kom med sydpå
I september kan I selv få syn for sagen, hvis I tager med på den kommende studietur i InnoBYG, som vi i Innovationscenter Danmark i München er med til at arrangere. Der sker rigtig meget i Tyskland inden for bæredygtighed og energieffektivitet i tysk byggeri i dag. 

En mangfoldig blanding af innovative tiltag har sat sit helt klare præg: Bæredygtige og energieffektive eksempler i Tyskland omfatter såvel videnskabelige og regeringsmæssige initiativer som det mere praktiske arbejde i ingeniørfirmaer. 

På regeringsniveau er et helt centralt initiativ den tyske hightech strategi, som bl.a. bygger på ambitionen om CO2-neutrale og klimavenlige byer i Tyskland fra år 2020. 

På videnskabeligt plan er det tyske forskningsinitiativ EnOB (Energieoptimiertes Bauen) et nævneværdigt tiltag fra det tyske "Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie". EnOB udvikler koncepter og teknologier til energieffektivt og bæredygtigt byggeri. 

I samarbejde med det tekniske universitet, TU Darmstadt, har EnOB udviklet den visionære bygningsprototype "Prototyp Wohnen 2015", som vandt Solar Decathlon 2007 - en international universitetskonkurrence inden for bæredygtigt byggeri. Endvidere forsvarede TU Darmstadt sin titel i Solar Decathlon 2009 for endnu engang at have bygget det mest energieffektive hus blandt 19 konkurrerende top-universiteter fra hele verden. 

Innovationsværkstedet Fraunhofer-inHaus-Zentrum er ej heller at forglemme: Her forskes der i intelligente rum og bygningssystemer. Et særligt fokus er udvikling af bygninger med lave driftsomkostninger og lavt energiforbrug, der skåner miljøet. Forskningen omfatter alt fra boliger til kontorer og hospitaler. 

Følg med i min næste blog, hvor I kan læse mere om, hvorfor Tyskland er et besøg værd.


Kommentarer