Blog 2 - En introduktion til "de smarte byer"

Blog 2 - En introduktion til "de smarte byer"

Vi har alle hørt om fænomenet "Smart Cities". Fænomenet ledsages af begreber som; Bæredygtighed, intelligente energiteknologier og infrastruktursystemer, økologi, demokratiske styreformer, multifunktioner, tætte og kompakte byer, blå byer, grønne byer, oplevelsesorienterede, multikulturelle, globalt orienterede, byer med smart grid energisystemer og mange flere ambitiøse, interessante og ikke mindst relevante begreber i lyset af de enorme udfordringer, som byerne har (klima- energi- befolkningsmæssige og finansielle for blot at nævne nogle aktuelle problemstillinger).

Ja, Smart Cities er nærmest blevet løsningen på alt! Så dem skal vi sgu' ha' nogle stykker af. Men hvordan kommer vi i gang?

Sandheden er, at vi i Danmark kun fornyer ca. 1 % af bygningsmassen pr. år. Det hører til sjældenhederne, at vi laver helt nye byer. Derfor vil jeg hævde, at vi skal revurdere og genplanlægge de eksisterende byer.

Uden rette rammebetingelser og strukturer oplever verden, at hele byer er på vej mod afvikling (Detroit i USA, Venedig i Italien, byer i Katalonien, Grækenland. I Danmark taler vi næsten åbent om at lukke udkantsområder og mindre byer).

OK, byerne skal være smarte, bæredygtige og alt det der - spørgsmålet er, om vi kan fremelske det med udgangspunkt i planloven - følg med i min næste blog.

 

Om Blogserien "Shortcut to Smart Cities - Genplanlægning som genvej til smarte byer"

Blogserien er skrevet af Klimachef Morten Mejsen Westergaard, Middelfart Kommune.

I blogserien tager han alvorligt fat i dansk planlægning, som igennem en grundig lovrenovering vil være rammen, der får Danmark i Smart City førertrøjen.


Kommentarer