Nyhed

  • 8. september 2017

Arkitekter og designere kan sætte skub i fremtidens cirkulære økonomi

Danmark vil omlægge til cirkulær økonomi, men hvordan? Studerende og forskere på KADK præsenterer 14 bud på innovativ design og arkitektur, der kan vise vejen for den store omlægning 

Tænk hvis bygninger ikke belastede miljøet, men voksede frem af jorden som bæredygtige planter? Det lyder for fantastisk til at være sandt, men det er ikke desto mindre scenariet i forskningsprojektet ”Flora Robotica”, der undersøger, hvordan brug af ny robotteknologi kan manipulere planter til at gro arkitektoniske strukturer frem, på sigt måske endda hele bygninger. Byggeri vil dermed ikke forbruge naturens ressourcer, men skabe dem selv – fuldt nedbrydelige og naturlige ressourcer vel og mærke, der derfor kan bruges igen og igen. 

Forskningsprojektet er ét blandt i alt 14 forsknings- og studieprojekter, der nu udstilles på Holmen i København. Udstillingen viser hvordan arkitektur og design kan bidrage til omstillingen fra lineær til cirkulær økonomi med nye produktionsformer, produkter og byggestrategier, der trækker på principper for genanvendelse, recirkulation og udvikling af nye bæredygtige materialer. 

Omstillingen er en nødvendighed for fremtiden. Det fremgår blandt andet af sommerens anbefalinger fra regeringens rådgivende udvalg om cirkulær økonomi. Danmark har samtidig en gylden mulighed for at blive førende indenfor udviklingen af nye cirkulære teknologier og løsninger. De løsninger kan arkitekter og designere bidrage til at udvikle: 

”Omstillingen kræver, at vi tør arbejde innovativt og eksperimenterende med udviklingen af nye materialer og genanvendelsen af gamle, men også at vi med den nye indsigt forstår at skabe løsninger, som mennesker rent faktisk har lyst til at bruge. Det er sådan, vi arbejder på KADK, og vores forskning og vores kandidaters kompetencer kan derfor bidrage betydeligt til at give folk et bedre liv uden at sætte vores klode over styr”, siger rektor Lene Dammand Lund.

Udstillingen ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design” åbner 7. september og kan ses frem til 3. december i tidsrummet 9-17. 

Foruden udstillingen, sætter KADK i efteråret yderligere blus under uddannelse og forskning i cirkulær økonomi med en åben seminarrække med indlæg fra nogle af verdens førende arkitekter og designere på området.

KADK præsenterer ”Cirkulær økonomi i arkitektur og design” som del af en 3-årig satsning på FN’ verdensmål.

Hent invitation her

Eksempler på projekter, der vises på udstillingen.

Fra plastaffald til isoleringsmateriale. 
Kandidat i arkitektur Gabriele Gualdi har med udgangspunkt i den voksende mængde plastaffald langs Islands kyst undersøgt, hvordan affald kan omdannes og genanvendes som isoleringsmateriale i byggeri. Gualdi har skabt et fleksibelt og vandtæt materiale og testet dets isoleringsevne under ekstreme vejrforhold på Island. Resultaterne viser, at man med simpel bearbejdning kan opnå gode isoleringsevner, og at affaldsisolering har potentiale som alternativ til den traditionelle og typisk miljøbelastende isolering, der benyttes i byggeriet i dag. 
“Upcycles Insolation”. Gabriele Gualdi, Architecture and Extreme Environments, Arkitektskolen 

Salt som emballage – til salt
Bachelorstuderende Natasha Linde Krebs undersøger brugen af alternative og bæredygtige materialer til fremstilling af emballage. Hun tager afsæt i en konkret case: Hvordan kan man lave bæredygtig emballage af havsalt – til havsalt? Linde Krebs har udviklet et materiale, der består af vand, papirlim og salt. Når den flydende saltmasse tørrer og størkner, transformerer den sig til et fast men fleksibelt materiale, der kan formes. Udover at være skabt af naturlige og nedbrydelige materialer, har emballagen også en interessant æstetisk værdi, fordi dens tekstur skaber associationer til selve udvindelsen af salt.
”See Salt”, Natascha Linde Krebs, 4 semester, BA, Designskolen 

Arkitektur der kan samles, skilles ad og bruges igen og igen.
Forskerteamet bag ”ReciPlydome” har udviklet en kuppelformet skeletkonstruktion, der alene består af trælægter og skruer, og er så enkel i sin konstruktion, at den let kan nedtages, skilles ad og opsættes på ny. Elementerne kan dermed i princippet genanvendes i det uendelige og i nye rumlige konfigurationer. Konstruktion kan i sin nuværende form bruges som midlertidig husning af mennesker på flugt fra krig og naturkatastrofer, men princippet bag ”ReciPlyDome” gør strukturen til en eksemplarisk model for, hvordan man kan skabe fleksible bygninger, der kan genbruges igen og igen.
”ReciPlydome”, Professor Olga Popovic Larsen m.fl, Institut for Bygningskunst og Teknologi 

Kan planterobotter gro nye huse frem?
Det internationale forskningsprojekt “Flora Robotica” undersøger, hvordan man i stedet for at forbruge naturens ressourcer i byggeriet kan skabe nye ressourcer gennem byggeriet. Forskerne arbejder på at udvikle en symbiose – eller et samarbejde om man vil – mellem planter og små robot-sensorer, der gør det muligt at ”gro” nye arkitektoniske strukturer frem. På sigt, måske ligefrem hele huse.

Potentialerne er yderst bæredygtige, da planter ikke kræver andet en lys og vand, og man ved at benytte planterne på stedet minimerer CO2-udslip ved både tilblivelse og transport.
CITA: Flora Robotica. Kontaktperson: Lektor Phis Ayres

Flora Robotica er støttet af EU Horizon 2020’s programmet: “Future and Emerging Technologies”

For yderligere oplysninger kontakt – og interviews kontakt:

Inge Henningsen, pressekonsulent, M: 4170 1533; E: inge.henningsen@kadk.dk

Freja Bech-Jessen, pressekonsulent, M. 4170 1859; E: frbe@kadk.dk 

Læs mere om KADK’s satsning på FN-målene på: https://kadk.dk/fns-verdensmaal-2017