Fokus på energirenovering i smilets by

Fokus på energirenovering i smilets by

2

Den 23. oktober stod aktører fra den danske og tyske byggebranche klar på Aarhus Arkitektskole med en forventning om, at dagens konference ville gøre dem klogere på et af branchens populære emner, energirenovering.  InnoBYG og Dansk-Tysk Handelskammer havde inviteret til en indholdsrig dag, som tog deltagerne på tur rundt i emnet LCA og energirenovering af bygninger med høj arkitektonisk kvalitet.

Aarhus kommune går foran
Aarhus kommune vil være CO2- neutral i år 2030. Karen Margrethe Høj Madsen fra Aarhus kommune, fortalte om det ambitiøse mål, hvor kommunen bl.a. har lanceret en klimaplan, der byder på flere bæredygtige løsninger og initiativer. Som foregangseksempel er kommunen fx begyndt at energirenovere deres egne bygninger, hvilket konferencedeltagerene fik et grundig indblik i, da det omtalte 0-energi kontorbyggeri på Grøndalsvej blev præsenteret. Byggeriet er det første af sin slags af den størrelse i Danmark. På baggrund af projektet har kommunen udviklet deres egen model, 360 grader modellen, der viser de forskellige sociale, økonomiske og miljømæssige aspekter, som alle inddrages for at opnå et bæredygtigt resultat.

Deltagerne fik også indblik i 0-energi-kontorbyggeriet fra rådgiversiden, da Hanne Tine Ring fra Rambøll præsenterede, hvordan man kommer fra vision til endeligt bæredygtigt byggeri. Med kyndige ord blev både udfordringer og læremål delt fra talerstolen og deltagernes efterfølgende spørgsmål viste, at de lod sig inspirere af Rambølls projekthåndtering.

Netværk og nye markeder
Dagens deltagere var en god blanding af tyskere og danskere. Udover at skabe et fagligt givende program, var Dansk-Tysk Handelskammer og InnoBYGs hensigt med konferencen at sætte rammerne for netværk på tværs af landegrænser.  Dansk-Tysk Handelskammer arbejder bl.a. for, at tyske virksomheder kan komme ind på det danske marked, og InnoBYG er med til at videndele og matchmake inden for byggebranchen. Baggrunden for konferencen var besøg fra en tysk delegation af producenter og samarbejdet mellem Dansk-Tysk Handelskammer og InnoBYG var oplagt.

"Både Dansk-Tysk Handelskammer og InnoBYG har erfaringer med at hjælpe virksomheder med at skabe nye internationale bekendtskaber", fortæller Sekretariatsleder i InnoBYG, Christine Larsen, og uddyber.

"Vi har fra tidligere projekter erfaret, at netværkssamarbejder giver de deltagende virksomheder nogle muligheder, som de måske ikke var kommet frem til på egen hånd. Når vi holder arrangementer på tværs af landegrænser giver det endnu flere muligheder og på den måde kan netværk også ses som en genvej til nye markeder."

I netværkspauserne gik snakken lystigt, og de syv tyske producenter fremviste deres produkter både fra scenen og i foyeren, hvor flere af deltagerne fik eksempler på de tyske produkter med hjem i tasken. En af deltagerne var Leon Aahave Uhd, projektleder i Lean Energy Cluster og han var glad for at have taget turen fra Sønderborg til Aarhus for at deltage i konferencen.

"Jeg fik meget ud af konferencen, da vores målgruppe deltog samt nogle af Lean Energy Clusters tætte samarbejdspartnere. Jeg fik også kontakt til nogle nye spændende virksomheder, som jeg ser frem til at arbejde sammen med og der var gode oplæg og spændende indsigter."

Når enden er god
Konferencens tætpakkede program kom godt rundt om dagens emne. Bl.a. blev der stillet skarpt på både LCA og EPD fra Christian Piehl fra tyske DGNB samt fra Teknologisk Institut, hvor Mathias Høeg kom omkring både processer, love og EU's syn på sagen.

Efter frokost var der paneldebat, hvor Vibeke Grupe Larsen fra VGLCPH Aps faciliterede spændende debat om bl.a. Active House konceptet, mellem Simone Magdolen fra tyske Fraunhofer, Simona Weisleder fra tyske IBA DOCK og Carsten Rode fra DTU Byg.

Dagens sidste ord kom fra partner og arkitekt maa, Julian Weyer fra C.F. Møller som med et velplaceret og veloplagt oplæg diskuterede de dilemmaer, som opstår, når man renoverer. Julian Weyer tog i øvrigt hele diskussionen om, hvad bygninger af høj arkitektonisk kvalitet egentlig er, under kærlig behandling og sendte deltagerne hjem både inspirerede og med fornyet energi.

Fakta:
Efterårskonference om LCA og energirenovering af bygninger med høj arkitektonisk værdi var arrangeret af Dansk-Tysk Handelskammer og InnoBYG og foregik den 23. oktober på Arkitektskolen i Aarhus. Udover de i artiklen nævnte oplægsholdere var der oplæg fra:

Paul Rydzek, eclareon GmbH, Fieger Lamellenfenster GmbH, Linzmeier Bauelemente GmbH, Matrix Architektur GmbH, Parabel Energiesysteme GmbH,  Eva Kunckel, Danish Building & Property Agency, Dr. Roswitha Kaiser, the State Conservation Office of Hessen, Germany, GeoClimaDesign AG, Kampmann GmbH, Koch Architekten 4greenArchitecture and Pural GmbH & Co. KG.

Se præsentationer fra dagen (Du skal bruge medlemslogin) 

Se flere billeder fra dagen i sekretariatets blogindlæg