Blogpost

Robotterne er her allerede....

Tunge løft og gentagende arbejde som slider på kroppen er blot en af årsagerne til, at byggebranchen bør orientere sig mod de spændende nye løsninger i form af robotter, exoskeletter, droner og andre digitale løsninger, som er målrettet byggebranchen. En anden grund er optimering af processer og tid. Det stod klart efter dagens mange nye indtryk.

Torsdag den 30. januar, var InnoBYG, BygFyn, RoboCluster og IDA på studietur til det fynske robot- og automatiseringsmekka, Odense. De godt 40 deltagere var en spændende blandet skare af aktører fra byggebranchen, kommuner, investorer, robotudviklere og uddannelsesinstitutioner.


Netværksleder i InnoBYG, Marianne Meyer Jakobsen, byder velkommen.

Mindst ligeså spændende var de seks inviterede oplægsholdere. EGATEC lagde hus til det første stop på turen - og her var der præsentationer fra Robot at Work, Buildcode, Unicontrol samt EGATEC selv. Robot at Work præsenterede en murerrobot. Med murerrobotten får mureren hjælp til at lægge stenene og mørtlen, men robotten overtager ikke arbejdet helt. Mureren skal stadig pudse mørtlen - men arbejdsfordelingen er 80/20 - så robotten laver 80 procent af arbejdet og mureren de sidste 20 procent. Den robot du kan se på videoen nedenfor er bygget op på tre dage og kan lægge 150 sten i timen. Målet er 300 sten i timen og en murer lægger et sted mellem 800-1000 sten på en arbejdsdag. Dermed kan robotten være med til at effektivisere arbejdet betydeligt. De første murerrobotter er solgt og på vej på byggepladsen. Hos Robot at Work bygges robotten på bestilling og i samarbejde med kunden, så løsningen er tilpasset den enkelte kunde.


Robot at Work demonstrerer deres murer-robot.

Også Unicontrol vakte begejstring hos deltagerne. Hos Unicontrol har man fremstillet et nyt gps-redskab til gravemaskiner i vægtklasserne op til 15 tons. Teknikken findes allerede til store maskiner, men hos Unicontrol er systemet skaleret ned, så det kan bruges i gravemaskiner op til 15 tons. Udstyret er samtidig markant billigere. Med gps-løsningen kan man udføre centimeterpræcist gravearbejde og løsningen gør fysiske tegninger, punktafmærkninger og målepæle overflødige. Dermed bliver behovet for hjælp fra landmåler og håndmand minimeret, og gravføreren får øget selvstændighed. Alle nødvendige oplysninger og data bliver vist på skærmen inde i førerhuset. 


Unicontrol fortæller om deres gps system til mindre gravemaskiner.

Buildcode var næste virksomhed på scenen. Buildcode laver komplet digital registrering med 3D opmåling via droner. Ved hjælp af droner og scannere indsamler Buildcode registreringerne digitalt, hvilket er med til at skabe større overblik og reducere tidsforbruget, samtidig med at hele processen bliver fulgt digitalt til dørs. Buildcodes løsning, Sitemotions sammenkobler droneteknologi med byggebranchens 3D-modeller og planlægningsdata. Sitemotion er en letforståelig og let operationaliserbar måde, hvorpå byggeledere kan håndtere de forskellige datastrukturer for hhv. dronescanninger og byggedata, og på samme tid visuelt få præsenteret data og realtime status.


Buildcode præsenterer.

Vores vært, EGATEC, var ikke til lange oplæg, men havde i stedet taget et exoskelet med, som de deltagere der havde lyst kunne prøve. Det gav en længere kø i "prøverummet" og der var mange begejstrede udbrud fra deltagerne. Exoskelettet MATE, er et ergonomisk skelet, der bæres uden på kroppen og er designet til at lette de gentagne og fysisk hårde bevægelser med arme og skuldre. Med MATE kan medarbejderen udføre de samme opgaver, men med mindre træthed og belastning. MATE fordeler vægten fra arme til bækken under tunge og gentagne opgaver. Dette sikrer større komfort til medarbejderen og øger arbejdskvaliteten og effektiviteten.  


Travlhed i "prøverummet" for EGATECs exoskelet.

Videre til næste lokation
Efter en god netværkspause, hvor deltagerne kunne tale både med hinanden og med de fire virksomheder som præsenterede løsninger, gik turen videre til KOBOTS. KOBOTS, som lige er flyttet til nye omgivelser, inviterede indenfor til lækker frokost og inden vores vært selv indtog scenen, var der et inspirationsoplæg fra SDU, hvor adjunkt Roberto Naboni fra CREATE - SDU Civil and Architectural Engineering fortalte om tendeser og brug af 3D print robotter i byggeriet. 


Inspiration fra SDU v/ Roberto Naboni.

Fra KOBOTS var det stifter og direktør, Peter Hartivgsen, som bød velkommen og fortalte om og demonstrerede KOBOTS såkaldte Voice Responsive Robot, AMIGO. Med AMIGO er det muligt at øge produktionskapaciteten med 300%. Samtidig mindsker man spild og højner både sikkerhed og arbejdsmiljø. Om få uger sender den to år gamle robotvirksomhed de første eksemplarer af tømrermakkeren Amigo på markedet i samarbejde med en landsdækkende distributør, som bliver eneforhandler af robotten. Peter Hartvigsen har selv en baggrund som tømrer og entreprenør og han har 30 års erfaring at bygge på. Det er med afsæt i den erfaring, at han har skabt AMIGO, men KOBOTS stifter og direktør lagde ikke skjul på, at han ikke har gjort det hele alene - men i samarbejde med sit team, som han også inviterede med på scenen. 


Team KOBOTS.

Efter selve præsentationen demonstrerede Peter Hartvigsen AMIGO - hvilket gav en rigtig god forståelse for, hvordan AMIGO kan gøre gavn som tømrermakker. Fremover kan tømrerne ganske enkelt styre udskæringer helt præcist, ved at tale ind i et headset. De skal ikke selv skære ud og kan ovenikøbet stå længere væk fra larmen og støvet mens AMIGO kører på. Det betyder også, at tømrerne kan bruge deres tid bedre på detaljer og finish i stedet for det grovere udskæringsarbejde.


Peter Hartvigsen demonstrerer AMIGO.

Da den indtryksrige dag var ved vejs ende - satte InnoBYG sekretariatet kursen mod Taastrup sammen med de deltagere, der var med bussen. Selvom alle var trætte efter en lang dag og mange nye input, så gik snakken ivrigt om både dagens oplevelser og de mange nye muligheder for branchen og de enkelte virksomheder. Og der var flere af deltagerne, som skal hjem og have en snak med chefen om nye investeringer i udstyr :-)


Afsted mod Taastrup.