- 15. november 2018
Måske ligger Danmarks ambassade for mere træ i byggeriet allerede i Aarhus
Træ har mange venner i Aarhus. Det blev tydeligt, da Dome of Visions forleden lagde hus til en konference om at bruge (mere) træ i byggeriet. InnoBYG var medarrangør af konferencen.
TEKST: SØREN EGERT
FOTO: STINE SKØTT OLESEN / nxtbrand.dk
Allerede ved indgangen blev deltagerne mindet om, hvilke muligheder, træ som byggemateriale har. En model af et ti-etagers højhus i træ bød nemlig velkommen og tiltrak sig stor opmærksomhed.
Trækonferencen bestod af debatter, indlæg og udstillinger af noget af det, træ kan bruges til. Og som dagen skred frem, blev det tydeligt, at Aarhus som kommune, uddannelsessted og hastigt voksende by er meget optaget af træ.
Kortlægning
Stephen Willacy, stadsarkitekt i Aarhus og en af de drivende kræfter i arbejdet med at få konferencen ført ud i livet, lagde for.
–Aarhus Kommune og dens klimasekretariat kortlægger i øjeblikket, hvilke virksomheder, der her i Jylland kunne spille en rolle, når det gælder mere træbyggeri. Fx savværker og andre produktionsvirksomheder, der arbejder med træ. Og betragter man Jylland som en klynge, så er der utroligt mange virksomheder, der er optaget af træ som materiale. Opgaven er at få et overblik og så ellers få gødet jorden for mere træbyggeri. Vi vil gerne gå ind i den proces og gå forrest, og jeg er fortaler for, at Aarhus som by og kommune bringer alle sine kompetencer i spil: universitetet, tegnestuer, ingeniører og mange andre, sagde han og så for sig, at der måske med afsæt i domen blev skabt et egentligt center, som skal fremme træbyggeri i Danmark.
Ny lovgivning
Traditionelt bliver træ altid sammenlignet med beton, når talen falder på byggebranchens valg af materialer, og for Kristoffer Tejlgaard, arkitekten bag Dome of Visions, er det på høje tid med nye og mere miljøvanlige materialer i branchen.
–Danmark er et betonland. Det siger førende arkitekter, entreprenører og ingeniører, og skal vi omstille os til mere træbyggeri, kræver det ny lovgivning. Så enkelt er det. Man kunne forestille sig certifikater, der viser, hvor meget indlejret CO2, der er i et bestemt byggeri. På den måde ville træet få en ny og meget stor chance for at vinde indpas, vurderede Kristoffer Tejlgaard.
–Vi har helt overordnet brug for en ny byggeskik. Den eksempelsamling, som det eksisterende byggeri repræsenterer, er bygget op gennem de seneste 100 år, og byggeskikken i dag er baseret på betonelementer – arkitekturen er også baseret på betonelementer. I det øjeblik vi sadler om og ser på, hvilke potentialer træ byder på, indfinder der sig også en anden byggeskik.
Måske skal der hjælpeforanstaltninger til, og vi bør tale noget mere om det store og tunge industrielle byggeri, for det er her, de store mængder af materialer bliver brugt, og på det felt er der store miljømæssige gevinster at hente. Politikerne burde gøre sig mere synlige her, sagde Kristoffer Tejlgaard.
Ny sidemand
Viceborgmester i Aarhus Kommune, Camilla Fabricius (S), er formand for Bæredygtighedsudvalget i kommunen, og målsætningen er ikke til at tage fejl af: Aarhus Kommune ønsker at være CO2-neutral i 2030.
–Som politiker er det nok meget godt at sætte sig ambitiøse mål, som kan være svære at nå i virkeligheden. Men målene fører jo handlinger med sig, og når det gælder byggebranchen, skal vi se meget mere på genanvendelse, når der bliver valgt materialer. Måske skal vi konkret være mere systematiske, når det drejer sig om at vælge træ som materiale både i offentligt og privat byggeri. Og jeg tror, at lidt skæve partnerskaber kan spille en vigtig rolle her. Prøv at sætte jer ved siden af nogen, I ikke har talt med før, som hun udtrykte det.
Ikke enten eller
Stephen Willacy supplerede.
–Som kommune vil vi gerne være mere eksperimenterende. I dag er det den almene sektor, som går forrest i forhold til at bruge træ i nybyggeri, men i og med at Aarhus som by hele tiden vokser, har vi også behov for flere institutioner, og her kunne træ formentlig spille en større rolle. Vi skal ikke tænke enten eller. Vi må ikke glemme bygningernes performative funktioner, og her er træ jo et enestående materiale. Træ kan udfordre vanetænkningen, så vi kommer væk fra business as usual. Måske er der noget nyt på vej fra selve udbudsfronten, når vi taler licitationer, sagde stadsarkitekten.
Friere rammer
Bente Lykke Sørensen, chef for Arealudvikling og Almene Boliger i Aarhus Kommune, er opmærksom på, at kommunen via en bestemt udbudspraksis kan fremme fx byggerier af træ.
–Via udbud kan vi jo fokusere på, at det ikke kun er laveste pris, der tæller. Man kan samlet set også interessere sig for udgiften til drift, muligheden for at genbruge materialer etc. Så udbudsdirektivet betyder reelt, at vi har friere rammer end tidligere. Men vi er endnu ikke nået dertil, at vi direkte siger i et udbud, at der skal være tale om et byggeri af træ. Fremadrettet vil vi ikke desto mindre gerne arbejde på at få sat flere træbyggerier i gang. Materialet er spændende, og ud fra tankerne om cirkulær økonomi er træ jo vigtigt, fastslog Bente Lykke Sørensen.
Ingen forskel
AL2bolig står bag de 40 meget omtalte boliger i træ i Lisbjerg, og selskabets direktør, Allan Werge, har hands on, når det gælder konkrete erfaringer med at bruge træ som byggemateriale.
–De største barrierer, når vi taler om træbyggeri, er af mental karakter, også hos mig. Vi spørger hele tiden os selv: kan man nu det, og hvordan kommer det til at se ud? Men en byggesag, hvor træ er det dominerende materiale, kører jo reelt lige som alle andre byggesager. Entreprenøren bliver pludselig lidt dyrere. Rådgiveren siger et men mener noget andet.
Allan Werges forhold til træ som materiale er præget af de realiteter, han er omgivet af. For ham at se er der store kvaliteter gemt i at kombinere sig videre frem.
–Vi har høstet erfaringer i Lisbjerg, og vi skal videre ad den vej, men vi skal ikke udelukkende bygge i træ, sagde han.
NCC i Norge: kom i gang
Christian Hvass, udviklingschef i NCC Property Development i Norge, bygger meget i træ, og var hidkaldt til konferencen for at videregive praktikerens erfaringer med at bygge i træ.
–Mit råd til den danske byggebranche er meget enkelt: kom i gang og få opbygget nogle kompetencer. Skab alliancer og erkend, at træ er et godt alternativ til stål og beton. Og vel at mærke et bæredygtigt alternativ. Det vil give særdeles god mening for den enkelte virksomhed, hvis den positionerer sig i forhold til det at bygge i træ, lød det fra Christian Hvass. Han undrer sig over, at der tilsyneladende hersker en vis tilbageholdenhed i Danmark, når det drejer sig om træ som materiale.
–Der er meget få aktører på feltet, måske fordi det er nyt og umiddelbart dyrere end beton, men træ vinder frem over hele Europa, og i kulissen spøger politikerne formentlig med CO2-afgifter på byggemateriale, så træet har fremtiden for sig. For mig at se er der ingen grund til, at den danske byggebranche holder sig tilbage, sagde Christian Hvass.
Efterlyses: pionerprojekter
InnoBYG med base på Teknologisk Institut er et innovationsnetværk for bæredygtigt byggeri og i øvrigt medarrangør af trækonferencen i domen. Lederen af InnoBYGs netværk for højhuse i træ, Peder Fynholm, går ind for at vælge træ, hvis det giver værdi til byggeriet, både ift. performance men også ift. den positive indvirkning på klimaet.
–At anvende træ i byggeriet skal ikke betragtes som et sekundært valg, men være det primære valg, hvis det er den bedste løsning i det konkrete projekt. For at fremme brugen af træ som bærende materiale i fx fleretagers byggerier, er det vigtigt, at der søsættes pionér-projekter, så erfaringsgrundlaget kan opbygges. En udfordring er, at der ikke er den store villighed blandt branchens parter til at påtage sig den øgede økonomiske risiko forbundet med pionér-projekter, sagde Peder Fynholm.
Et center for træbyggeri?
Stadsarkitekt Stephen Willacy rundede dagen af.
–Jeg har svært ved at begrænse min glæde over denne konference, hvor Klimasekretariatet i Aarhus Kommune sammen med NXT har spillet en vigtig rolle. På en måde har konferencen været undervejs i et par år, og det glæder mig, at vi kunne tiltrække gæster fra Norge og Sverige, to lande, som er langt fremme, når det gælder træbyggeri. I dag er vi kommet tættere på at danne nye netværk, også til gavn for vidensdeling og uddannelserne på feltet. Vi har jo muligheden for at etablere et center for træbyggeri her i Aarhus. Hvorfor skulle vi ikke forsøge?
Trækonferencen 7. november 2018 i Dome of Visions var arrangeret af Aarhus Kommune, NCC og InnoBYG og faciliteret af NXT.