Rettigheder og vinduer

Rettigheder og vinduer

På vores gå-hjem møde i april, satte vi fokus på rettigheder ved projektsamarbejde om innovation. Vi havde inviteret Kasper Birkeholm Munk fra Teknologisk Instituts Center for Idé og Vækst, til at fortælle om de problemstillinger, det er vigtigt at have fokus på, når man indgår i et projektsamarbejde. Det kan umiddelbart lyde som et meget tungt og kedeligt møde, hvor der bliver læst en masse paragraffer op, men det var faktisk ikke tilfældet.

Idéen med mødet var at vise, hvor man skal være opmærksom og give deltagerne lidt indsigt i de dilemmaer og problemstillinger man kan komme ud for i et projektsamarbejde. Der er ingen tvivl om, at tillid og åbenhed er en forudsætning, hvis man skal samarbejde om et projekt, men derudover er der nogle overvejelser man skal gøre sig, fx:

  • Hvem er de relevante samarbejdspartnere?
  • Hvad koster det?
  • Hvad er endemålet?
  • Hvad er incitamentet?
  • Hvor længe skal det tage?
  • Kan man stole på de andre?
  • Hvem bestemmer?
  • Hvem ejer hvad? (IPR)
  • Hvad siger lovgivningen?

 

Det er også nødvendigt at afklare ejerskabet af immaterielle rettigheder (IPR), fordi det som oftest er her der kan opstå 'tvister' i et samarbejde. Og så er det vigtigt at vide, at afklaringen er kompleks fordi lovgrundlaget er komplekst og at de fleste organisationer er underlagt forskellig lovgivning i forbindelse med samarbejder. Derfor kan svaret på hvem der har retten til hvad godt komme som en overraskelse, hvis man ikke har gjort sine forberedelser godt nok fra starten.

I stedet for lange lovparagraffer, havde Kasper medbragt "Dilemmaspillet", hvor deltagerne i grupper blev kastet ud i at svare på opgaver, som gav stof til eftertanke.

Du kan finde både dilemmaspil og Kaspers præsentation her

I maj skal der fokus på vinduer
Til gå-hjem mødet i maj - den 24. for at være helt præcis - inviterer vi til møde om nutidens og fremtidens vinduer. Fra VELFAC kommer Claus Assenholt Haastrup og præsenterer VELFACs nye innovative vindue, VELFAC Helo. Bagefter tager Lars Thomsen Nielsen fra Teknologisk Institut i Aarhus det nye bygningsreglement (BR10), der netop er trådt i kraft, kærligt under behandling, når han fortæller om krav, mærkningsordninger, egenskaber og nye tendenser inden for vinduer. Til sidst går turen over i Teknologisk Instituts EnergyFlexHouse, hvor vi skal på en "vindue-tour" i huset.

Læs mere om mødet her

 


Kommentarer