Bygherrens værdier på Københavns Rådhus

Bygherrens værdier på Københavns Rådhus

Vi har netop afholdt vores 2. workshop i udviklingsprojektet Bygherrens værdier. Vi havde fået mulighed for at låne et lokale på Københavns Rådhus, som dannede en anderledes og spændende ramme om vores workshop.

Annette Egetoft fra Københavns Kommunes Teknik- og Miljøafdeling bød velkommen og gav os en intro til både Rådhusets historie og den måde Københavns Kommune tænker bæredygtighed ind i byudviklingen.

Der er sket lidt siden vores sidste workshop, så jeg gav deltagerne en update, hvor jeg blandt andet lagde vægt på den workshop vi har haft med Nordisk Innovations Center, hvor de vil finde fællesnævnere ved nordisk byggeri og definere de udfordringer vi står overfor samt lave en samlet markedsføring af norden. Energirenovering er nummer 1 på listen over udfordringer og det tager vi også op i InnoBYG på vores konference den 9. november.

Inden vi for alvor gik i gang med dagens oplæg og diskussioner, valgte jeg at smide et paradoks ud til deltagerne, som Malene Hagen fra DTU kan udlede af et spørgeskema hun har sendt ud til branchen i forbindelse med sin Ph.d. afhandling.

I undersøgelsen svarer størstedelen af de adspurgte ja til, at der er en økonomisk barriere for at bygge bæredygtigt, men samtidig svarer størstedelen også ja til at det kan betale sig at bygge bæredygtig! Den fik deltagerne lov at tygge på inden den afsluttende diskussion sidst på dagen.

 

Bæredygtighedscertificering og LEED Gold
Søren Aggerholm fra SBi og DK-GBC startede de faglige oplæg med en præsentation af bæredygtighedscertificering. Danmark har valgt fokus på den tyske model - DGNB - da den 99 % er baseret på de kommende europæiske standarder og er den model der nemmest kan tilpasses danske forhold.

Fra Region Sjælland, som står over for stort sygehusbyggeri, blev der spurgt, hvor tidligt man skal tænke den certificering man vælger ind i byggeriet. Fra både Søren Aggerholm og Jens Krusaa som står bag FN bygningen på Marmormolen, var svaret klart - det skal tænkes ind tidligt.

I sit eget oplæg, som fulgte efter Søren Aggerholms, fulgte Jens Krusaa op på spørgsmålet og sagde at man skal tænke certificering ind allerede inden man går i gang, ellers er det for sent! FN bygningen blev udbudt som LEED, som er den amerikanske certificeringsmodel. Og der skal afleveres et 100 % fejlfrit byggeri den 21. december 2011. Byggeriet skal derfor gennem en testperiode forud for aflevering, så man sikrer, at det fungerer som det skal.

Jens lovede, at byggeriet bliver LEED Gold, og det bedste råd han kunne give videre var, at man skal huske at tænke sig om, når man bygger. Ifølge Jens Krusaa er branchen gennemsyret af "skynd dig at gøre det, hvis det ikke er godt nok, så laver vi det om". Jens opfordrede i stedet til, at man tænker sig om inden man gør det, så det bliver rigtigt første gang!

 

CSR - glem ikke den sociale bæredygtighed
Karin Pabst fra BRF Kredit opfordrede bygherrerne til at tænke CSR (Corporate Social Responsibility) ind i deres byggeprojekter. Hvordan kan byggeprocessen være med til at løse problemer i nærområdet når der bygges? spurgte Karin Pabst, som blandt andet foreslog at social bæredygtighed tænkes ind i udbuddet og systematiseres.

Karin kom også med et opråb til deltagerne om at vægte CSR frem for billigste pris i et udbud. Der blev diskuteret livligt, og en af holdningerne var, at man jo heller ikke vil have de lærlinge, der står bagerst i køen - for måske er der en grund til at de er der, hvortil Karin svarede, at mange af dem der står bagerst mangler et godt netværk og at det vigtigste faktisk var at der var god kemi mellem virksomhed og lærling.

Karin Pabst rundede af med at sige, at det på længere sigt kan være dumt ikke at tage flere lærlinge ind nu. Det kan godt være, at branchen er presset nu, og ikke har brug for flere lærlinge. Men på sigt kommer vi til at mangle arbejdskraft, og det er nu vi skal have fat i de unge, så de ikke ender med at vælge noget andet at lave og vi pludselig står i den modsatte situation.


Kommentarer